Complete skateboards, custom skateboards, decks, trucks, wielen, lagers, griptape en alles wat het bij elkaar houdt vind je in onze shop.
Deck
De kwaliteit van skateboard decks hangt sterk af van de houtsoort waar het van gemaakt is. Esdoorn is het hardste hout dat wordt gebruikt, en dus goed voor ruw gebruik (Canadese esdoorn is het hardst). Als je een kleine voet hebt (35-40 Europese maat) dan zou je een deck moeten kiezen dat zo’n 7,25-7,8 inch breed is. Is je voet groter (40-45 Europese maat), dan zou je een deck moeten kiezen die tussen 7,8-9 inch of hoger breed is. Heb je schoenmaat 45 of hoger, dan zou je moeten kiezen voor een deck van minstens 7,8 inches, anders riskeer je namelijk da je je tircks niet goed kunt landen.
Houtsoort
Bij aankoop van een skateboard deck is het essentieel om te zien van wat voor soort hout het dek is gemaakt is. Esdoorn heeft altijd de voorkeur, aangezien het zeer hard, zwaar, sterk en tegelijkertijd gemakkelijk te vormen is. Dit betekent, dat esdoorn decks extreem gebruik kunnen verdragen zonder te breken of te vervormen. In feite is esdoorn zo gemakkelijk gevormd en stabiel, dat het wordt gebruikt in veel instrumenten, zoals violen, waar zelfs de kleinste vervorming het geluid en de kwaliteit van het instrument kan veranderen. Wil je het beste deck, dan zou je voor een deck gemaakt van Canadese esdoorn moeten gaan, want dit is de hardste esdoorn (het is ongeveer 15% harder dan chinees esdoorn).
Dekgrootte
Er zijn vrij grote verschillen in de omvang van de decks. Welke maat je moet kopen hangt vooral af van je schoenmaat.
Als je een kleine voet hebt (Europese maat 35-40), zou je moet kiezen voor een deck van 7,25 -7,8 inches breed, omdat dit het gemakkelijker voor je maakt om te sturen. De meeste reguliere decks zijn tussen 7,5 en 7,8 inches breed. Als je schoenmaat 45 of groter is, dan zou je moeten kiezen voor een deck dat ten minste 7,8 inches breed is, omdat het anders moeilijk zal zijn voor je om goed te landen op het deck tijdens het stunten. Decks die 8,25-9 inches breed zijn worden meestal gebruikt door rijders op ramps, omdat het makkelijk is om er op te landen.
Concave
Concave refereert naar de lengte curve van het deck. Hoe hoger de concave, hoe meer druk je kunt zetten op de randen van het deck. Dat helpt bij het sturen en het flippen van je board. Skateboard decks worden onderscheiden in low, medium of hoog concave. Door ervaring leer je wat het beste voor jou is. Voor beginners raden we aan om te beginnen met een medium concave skateboard deck.
Helaas geven fabrikanten vrij weinig informatie over de concave van een deck vrij. Daardoor kan een medium concave van merk “x” erg anders zijn dan een medium concave van een ander merk. Door de afwijkingen en variaties gedurende het productieproces kun je ervan uit gaan dat de concave van twee dezelfde decks nooit 100% gelijk zullen zijn.
LOW CONCAVE:
Low concave skateboard decks hebben een kleine curve. Dit betekent een stabiele rit, maar minder behendigheid. Low concave deck zijn daarnaast ook moeilijker om te flippen.
MEDIUM CONCAVE:
Medium concave decks zijn een compromis tussen high en low concave decks. Als je niet weet welk concave level het best bij je past, dan kun je niet verkeerd gaan met een medium concave. Het grootste gedeelte van de skateboard decks hebben een medium concave.
HOOG CONCAVE:
hoog concave decks hebben een steile curve, wat het deck behendig maakt en makkelijk te flippen is. Echter, high concave decks zijn lang niet zo vergevingsgezind van fouten dan de medium of low concave decks.
Trucks
Bij het kopen van trucks is het slim om te gaan voor een bekend merk, deze hebben meestal een betere kwaliteit. Bekende merken zijn meestal duurzamer, maar tegelijkertijd flexibeler en aanzienlijk beter gekalibreerd dan goedkopere vergelijkingen. Dit betekent, dat het gemakkelijke voor je zal zijn om je skateboard precies te sturen. Ook het gewicht van trucks is belangrijk. Zware trucks kunnen lastig zijn om in de lucht te krijgen bij het doen van stunts, maar zijn meestal beter voor grinden, omdat ze stabieler en duurzamer zijn.
Trucks beïnvloeden de manier waarop je skateboard rijdt, draait en of je stunts uit kunt voeren of niet. Krijg meer inzicht over jouw trucks en leer hoe ze invloed hebben op jouw skateboard stijl.
Skateboard trucks zijn de T-vormige, bewegende onderdelen onder het deck, met wielen er op bevestigd. Zij zorgen ervoor dat je bewegingen worden overgebracht naar het deck om het te laten reageren zoals jij dit wilt. Met de juiste truck set zal zowel jij als je skateboard in staat zijn om beter te presteren.
Als je een beginner bent, is het een goed idee om een compleet skateboard, waar de trucks al op zijn gemonteerd, te kiezen. Maar als je de trucks alsnog apart aan wilt schaffen, is het het belangrijkste om te kijken naar de breedte van de truck. Echter, als je meer ervaring hebt met skateboarden en je wilt je trucks beter begrijpen, kun je deze handleiding lezen om meer kennis te krijgen over elk onderdeel en op hetzelfde moment tips lezen over hoe je ze aan jouw specifieke skateboard stijl aan kunt passen.
Truck maat – welke maat moet je kiezen?
Het eerste wat je moet weten wanneer je trucks kiest, is of de maat bij jouw skateboard past of niet. De breedte van de truck, inclusief wielen, moet even groot zijn als de breedte van het deck. Dit zal je voorzien van optimale stabiliteit op het board. Als de truck te breed is, loop je het risico de wielen te raken met je schoenen (shoe bite) en als het te smal is, zal het skateboard instabiel zijn.
HOE MOET JE SKATEBOARD TRUCKS METEN?
Over het algemeen is het niet nodig om de trucks op te meten, aangezien de maat te vinden is op al onze product pagina’s. Mocht je ze toch nog steeds op moeten meten, moet je de breedte van je deck opmeten, of de lengte van de hanger. Volg onze Skateboard Truck Maattabel om te beslissen welke truck maat je zou moeten hebben voor je board en vice versa.
Truck profiel – lage, middel of hoge trucks?
Je kunt ervoor kiezen om je skateboard trucks te hebben in een lage (low), midden (mid) of hoge (high) setup. Welke je kiest hangt af van je skateboarden stijl.
- Lage trucks hebben een kortere kingpin, dus minder afstand tot de grond. Het betekent ook dat kleinere wielen worden gebruikt. Bovendien worden de trucks stabieler van deze opstelling, waardoor het bijzonder geschikt is voor stunts.
- Mid-level trucks zijn vooral populair voor park of street rijden.
- High trucks hebben een langere kingpin dus langere afstand tot de grond. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor carving of cruisen, omdat je het board gemakkelijk naar beneden drukt om snelheid te maken en scherpe bochten. Er worden vaak grotere wielen gebruikt in deze setup. Als je last hebt van wheel bite, kan het handig zijn om riser pads toe te voegen.
Je kunt het truck profiel onder de specificaties vinden, wanneer je naar een product pagina gaat op onze website.
RISER PADS – VERSTEL DE TRUCK HOOGTE EN VOORKOM WHEEL BITE
Risers of riser pads zijn een set van platen in plastic of rubber, welke geplaatst kunnen worden tussen je deck en baseplate, om de afstand tussen je board en wielen te verhogen. Door het toevoegen van een of meer risers, zul je je trucks verhogen en op die manier wheelbite voorkomen. Wheel bite treedt op wanneer het deck en de wielen elkaar raken. Dit kan erg storend zijn tijdens het skaten en uiteindelijk zelfs je skateboard verpesten. Risers kunnen ook worden gebruikt om trillingen te dempen, waardoor je een comfortabele rit krijgt.
Riser pads zijn geen noodzakelijk deel van de truck, maar kunnen gekocht worden indien nodig. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en kleuren en zijn meestal een vrij goedkoop accessoire.
Dure of goedkope trucks? – Koop van bekende merken
Aangezien je trucks hoogstwaarschijnlijk langer mee zullen gaan dan het deck en de wielen van je skateboard, zal het een goede investering zijn om een beetje extra uit te geven aan de aanschaf van trucks van bekende merken, in plaats van geld te besparen op no-name budget trucks. De kwaliteit is meestal beter en ze zullen voor langere tijd meegaan. Daarbij zijn ze ook flexibeler waardoor je het skateboard makkelijker onder controle kunt houden. Ook wordt het makkelijker om je skateboard aan te passen naar jouw stijl.
Zware of lichte skateboard trucks?
Zware skateboard trucks zijn meestal makkelijker om mee te grinden vanwege het hogere gewicht, maar tegelijkertijd kan het lastig kan zijn om het skateboard de lucht in te tillen. Daarom is het belangrijk om te overwegen of je ze zwaar of licht moeten kiezen. Als je niet erg groot bent, is het belangrijk om lichte skateboard trucks kiezen, vooral als je van plan bent om stunts te doen met veel sprongen. Als je echter veel kracht hebt om het board een kick te geven en in de lucht te krijgen, kunnen zwaardere trucks een betere keuze zijn.
Uit welke onderdelen bestaat een truck?
Een skateboard truck bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de bushings, kingpin, baseplate, hanger en as. In deze rubriek vind je meer informatie over elk onderdeel om te kunnen begrijpen op welke manier ze invloed hebben op je skateboard.
KINGPIN
De kingpin is een essentieel onderdeel van de trucks welke zich in de bushings bevind, en daar alle delen samen houdt. Mocht je kingpin breken, is het niet nodig om nieuwe trucks te kopen. De kingpin is namelijk gemakkelijk te vervangen.
De kingpin is het enige deel van je truck, waar je kunt instellen hoe stevig of los je board stuurt. Nadat je wat meer ervaring met je board hebt, kun je proberen meer te experimenteren met de instellingen:
- Voor scherpere bochten, draai de kingpin losser.
- Voor een stabieler board, draai de kingpin strakker.
Als je een skateboard koopt met een normale setup (compleet skateboard), hoef je normaal gesproken de kingpin niet af te stellen, omdat deze standaard is ingesteld op het niveau van een beginner.
BUSHINGS
De bushings zijn de ronde ringen van uretane plastic, welke je kunt vinden in de buurt van de kingpin. Ze werken bijna als een springveer welke de druk overbrengen van je voeten naar de trucks. De bushings maken het mogelijk om bochten te maken met je skateboard. De hardheid van de bushings bepalen hoeveel je skateboard kan draaien:
- Harde bushings zijn geschikt voor stunts, omdat ze de trucks stijver en stabieler houden, waardoor het makkelijker wordt om balans te houden tijdens landingen. Aan de andere kant is er meer voor nodig om het board te laten draaien.
- Zachte bushings zijn geschikt voor cruisen en carving, waar je scherpe bochten maakt. Ze reageren sneller op de druk van de voet, wat wordt overgebracht naar de bushings en vervolgens naar de trucks.
HANGER
De hanger is merkgebonden wat betekent dat ze van hetzelfde merk moeten zijn als de baseplate. Het is het grote driehoekige metalen gedeelte waar een as doorheen loopt. Het is belangrijk dat de hanger duurzaam is, omdat deze wordt onderworpen aan veel van de effecten tijdens het maken van grinds en andere stunts.
BASEPLATE
De baseplate is het platte metalen gedeelte direct gemonteerd op het deck. Dit is waar de kingpin en de hanger samen komen met het skateboard. Het heeft een groot formaat om een gelijkmatige gewichtsverdeling te creëren. Dit betekent dat je gewicht gelijkmatig verdeeld wordt over de gehele truck, wat meer stabiliteit creëert en tegelijkertijd de impact van landingen gelijkmatig verdeelt, in plaats van dezelfde plek steeds opnieuw te belasten. Dit maakt de installatie stabieler.
Centreer de baseplate zo veel mogelijk als je deze zelf op het deck wilt monteren. Als het niet uitgelijnd is, zal het skateboard permanent uitwijken naar dezelfde zijde. Maar de meeste skateboards worden geleverd met de boorgaten al voor je klaar gemaakt, zodat je zonder zorgen de baseplate gecentreerd kunt monteren. En als je een compleet board koopt, zijn zowel de baseplate en de rest van de trucks gemonteerd en klaar voor gebruik.
AS
De as loopt door de hanger en is het deel waar de wielen aan zitten. Na langdurig gebruik kan de as naar één kant beginnen te schuiven, wat resulteert in één los wiel en één erg strak aangespannen wiel. Mocht dit gebeuren, kun je een hamer gebruiken om het voorzichtig op zijn plaats terug te zetten. Maar als het probleem zich blijft voordoen, gaat de voorkeur uit naar nieuwe trucks, in plaats van blijven worstelen met de as.
Lagers
Ga je je skateboard op straat gebruiken, raden wij je lagers aan in het bereik van minimaal Abec 5, terwijl skateboards die gebruikt worden op hellingen lagers moeten hebben in het bereik van minimaal Abec 7.
Lagers algemeen
Een wiel heeft twee lagers nodig om op de as te kunnen draaien. Lagers hebben grote invloed op de snelheid en het gevoel van je rij- of skatebeleving.
Ongeacht het type lagers, moet je te allen tijde voorkomen in zand, water of andere vochtige omgeving te rijden, omdat dit de houdbaarheid van je lagers aanzienlijk verkort. Regelmatig reinigen en smeren van de lagers kan de duurzaamheid en snelheid vergroten. Hier kun je zien hoe je je lagers kunt onderhouden.
Hiernaast moet je een spacer gebruiken. Deze zit tussen de lagers. Een spacer voorkomt dat de lagers kapot gaan en zorgt voor een goede rotatie wanneer de assen zijn aangedraaid. De grootte van de spacer hangt af van de grootte van de as.
8mm spacer – 6mm spacer
De kwaliteit van de lagers is afhankelijk van diverse factoren, zoals:
- Materiaal
- Precisie (ABEC)
- Smering
- Gesloten of open (Removable Shield)
Welke lagers passen het beste bij jou:
- Step of skate je het meest buiten, dan raden wij gesloten lagers gesmeerd met vet aan, omdat deze het best zijn vuil en stof te weerstaan en weinig of geen onderhoud nodig hebben.
- Step of skate je het meest indoor, dan raden wij open lagers aan die snel roteren en eenvoudig te reinigen zijn.
- Wil je hoge snelheden en lange tochten maken, dan kun je gebruik maken van hoge precisie lagers gesmeerd met olie. Deze draaien zeer snel en zijn gemakkelijk schoon te maken, maar vuil kan dit type lagers ook snel kapot maken.
Montage
Een lager kan meestal met je duimen in het wiel gedrukt worden. Wanneer de lager correct gemonteerd is, is loopt het parallel met de wielkern / hub, als er het aan één van de kanten uitsteekt is het niet correct gemonteerd en zal dit het kapot gaan tijdens het skaten/steppen. Als je een wiel met metalen kern hebt, kan het moeilijk zijn om het lager te monteren. In dit geval gebruik dan een rubberen hamer of een vierkant stuk hout om het erin te slaan.
Gebruik nooit een metalen hamer, omdat je hiermee de lager kapot maakt en de garantie hierbij vervalt.
Als alternatief kun je wat smeermiddel gebruiken om de lager op zijn plaats te krijgen. Let er op dat hierna al het overtollige smeermiddel verwijdert.
Lagers meer in details
Materiaal:
Het materiaal van lagers is één van de meest cruciale factoren voor de kwaliteit en duurzaamheid. De meeste lagers zijn gemaakt van staal. Goedkope lagers zijn meestal gemaakt van geperst rest-metaal of gehard koolstofstaal. Deze types zijn niet aan te raden, omdat ze vaak maar kort meegaan.
Betere lagers zijn gemaakt van chroom, titaan of Zwitsers staal.
Keramische lagers (meest gebruikt voor skeelers) hebben kogeltjes van industriële keramiek (siliciumnitride). Keramische kogeltjes roesten vrij zelden en zijn duurzamer dan staal.
Prijs en kwaliteit volgen elkaar bij lagers, en meestal kun je ervan uitgaan dat bekende merken goede en duurzame lagers produceren.
PRECISIE/ABEC
Lagers worden gecategoriseerd op basis van de erkende ABEC specificatie. ABEC beschrijft hoe goed de lagers zijn in het omzetten van de energie die erop wordt gelegd. Hoe hoger het ABEC nummer, hoe meer precisie, efficiëntie en mogelijkheid om snelheid te krijgen. Het is echter belangrijk op te merken dat ABEC cijfer NIET iets zegt over hoe snel een lager kan draaien. Het ABEC cijfer zegt ook niets over andere belangrijke factoren, zoals de nauwkeurigheid van de spacers of de wielen of materiaal. Alle lagers vallen in ABEC cijfer bij gebruik.
Merk ook op dat niet alle merken gebruik maken van ABEC cijfers (bijv. Bones) en dat er andere schalen voor lagers zijn.
ABEC staat voor Annular Bearing Engineering Committee.
SMERING
Lagers kunnen of olie of vet als smering gebruiken. Lagers mogen nooit zonder vet raken, omdat het lager anders smelt en snelheid verliest of volledig blokkeert.
- Olie: Is goed bij hoge snelheden, omdat er minder weerstand in het smeermiddel zit. Een dunne olie is geschikt voor nog hogere snelheden, maar vergt ook meer onderhoud.
Vet: Is beter om water en vuil te weerstaan dan gewone olie. Heeft bijna geen onderhoud nodig, maar zorgt voor meer weerstand, zodat de lagers niet helemaal zo snel lopen.
Let op: Water kan alle soorten smering van je lagers verwijderen! Als dit gebeurt en het water opdroogt in de lagers, worden de lagers zeer heet de volgende keer dat je ze gebruikt, en kan het smelten of geluiden maken. In dit geval is het tijd voor nieuwe lagers. In sommige gevallen, als je in de tussentijd de lagers niet gebruikt hebt, kunnen de lagers gered worden door ze goed af te drogen, te reinigen en grondig te smeren, voordat je ze opnieuw gebruikt.
AFSLUITRINGEN/PAKKINGEN (SHIELDS/SEAL)
Om te voorkomen dat water, zand en vuil in de lagers komen, worden er vaak afsluitringen of pakkingen gebruikt aan één of beide zijden van het lager.
- Een afsluitring bestaat over het algemeen uit een metalen schijf die is bevestigd aan de buitenste ring en heeft een kleine afstand tot de binnenste ring (ook aangeduid als een stofdicht lager). Lagers met afsluitringen hebben een kleine wrijving, en dus hoge snelheid. Anderzijds is het lager niet zo goed beschermd tegen vuil en water.
- Een pakking (afbeelding hieronder) bestaat uit een gewapend staal rubber schijf, die is bevestigd aan de buitenring en lichtjes de binnenste ring raakt. Het biedt betere bescherming en vrijwel geen onderhoud, maar een grotere wrijving en dus minder snelheid.
Standaarden en lagerprecisie uitgelegd
Het ABEC cijfer beschrijft een aantal factoren. Het belangrijkste is de ronding (roundness) van de beweging van de binnenring in het lager. De tabel laat zien hoeveel afwijking is toegestaan:
Type | mm | Inches |
ABEC 1 | 0.0075mm | (0.000295″) |
ABEC 3 | 0.0050mm | (0.000197″) |
ABEC 5 | 0.0035mm | (0.000138″) |
ABEC 7 | 0.0025mm | (0.000098″) |
ABEC 9 | 0.0012mm | (0.000047″) |
Dit betekent dat hoe hoger het ABEC cijfer, hoe kleiner de afwijking in de afmetingen van de onderdelen van het lager, waardoor meer energie wordt overgebracht naar het wiel.
ABEC en ILQ kan niet zo maar naar elkaar worden vertaald, aangezien ILQ een merknaam is en ABEC een standaard.
ABEC lagers worden gemeten op nauwkeurigheid in de productie, en niet de duurzaamheid of functie als ze onder druk staan. Twincam, de fabrikant van ILQ meet de kwaliteit van hun lagers op een schaal vergelijkbaar met de ABEC schaal. Maar ondanks dat, hebben ILQ lagers 6 kogeltjes terwijl ABEC lagers 7 kogeltjes hebben.
Om het verschil te verduidelijken, ILQ is geen standaard, zoals ABEC lagers. ILQ zou daarom gezien moeten worden als een onbeoordeelde lager van een professionele inline lager fabrikant en is niet optimaal voor industriële machines.
Bones lagers zijn puur gemaakt voor skaten – en kunnen niet worden vergeleken met ABEC specificaties.
Veelgebruikte termen voor de lagers en de afsluitringen zijn hieronder beschreven (het type van het lager is meestal gedrukt op het lager zelf samen met de maat (bijv. 608ZZ).
Type | Uitleg | Opmerkingen |
608 | Standaard lager | 22mm buitendiameter 7mm wijd 8mm binnendiameter |
688 | Mini /Micro lager | 16mm buitendiameter 5mm wijd 8mm binnendiameter |
Z | Afsluitring, 1 metalen ring | Open aan de andere kant voor eenvoudig onderhoud (denk eraan altijd de open zijde van het lager aan de binnenkant van het wiel te plaatsen) |
ZZ | Afsluitring, 2 metalen ringen | Meestal zitten de afsluitringen gemonteerd met een kleine lock-ring die moet worden verwijderd om de ringen er uit te halen voor onderhoud. |
2RS/ RS/ RZ |
Pakking, 2 stalen versterkte rubberen ringen | Pakkingen zijn zonder lock-ringen. Een pakking kan voorzichtig met een naald eruit gehaald worden voor onderhoud. |
BRS | Pakking, 2 stalen versterkte rubberen ringen | Pakkingen zijn zonder lock-ringen. Extra goede bescherming tegen het binnendringen van water |
Wielen
Er zijn twee eigenschappen van wielen die je moet controleren bij het kopen van wielen voor skateboards: grootte en hardheid (durometer). Grote wielen (55-65mm) zijn sneller en worden gebruikt door skaters op hellingen. Street skaters hebben de voorkeur voor kleinere wielen (50-55mm), want het brengt je dichter bij de grond. Hoe harder de wielen, hoe sneller ze gaan en de meer duurzaam ze zijn. Harde wielen hebben echter ook minder grip op de straat, en absorberen schokken niet zo goed als zachte wielen doen. De hardheid van de wielen wordt weergegeven als: 100A. Hoe hoger het getal, hoe harder het wiel.
Skateboard wielen komen in verschillende maten, durometers/hardheid en kleuren om tussen te kiezen. In het algemeen zijn ze gemaakt van polyuretane (PU) dat een speciaal soort kunststof is met goede elastische eigenschappen, die de wielen een goede ”bounce” geven. Dit betekent dat de wielen beter reageren op de energie die overgedragen wordt door de gebruiker naar de wielen toe, vergeleken met normaal plastic. De juiste wiel maat en hardheid kiezen is daarom erg belangrijk, doordat het invloed zal hebben op hoe de wielen draaien en daarom ook op je skateboarden stijl.
Wiel maat
De wielmaat wordt gemeten in diameter en bepaalt hoe snel het wiel kan gaan en hoe vlug het kan versnellen – dat wil zeggen, hoe vlug je snelheid kan krijgen. Over het algemeen geldt:
- Grotere wielen bieden een hogere snelheid, maar minder wendbaarheid.
- Kleinere wielen zorgen voor minder snelheid, maar een betere wendbaarheid.
50-53mm: Kleinere wielen met deze maat worden doorgaans gebruikt voor street en skateparken met street elementen. Verder worden ze ook gebruikt door de kleinere skaters en op kleinere boards. Met wielen in deze maten is snelheid niet het doel, maar de mogelijkheid om dichter bij de grond en de grind randen te zijn, wat het gemakkelijker maakt om verschillende stunts uit te voeren.
54-60mm: Wielen met deze diameter zijn de meest gebruikte wiel maten en worden gebruikt door zowel beginnende als ervaren skaters. Ze maken het mogelijk voor je om op ramps te skaten en in vert beïnvloede skateparken, waar je snelheid nodig hebt om de ramp op te komen. De wielen geven je ook een meer veelzijdige rit, wat ze een goede all-round grootte maken.
Wiel durometer
De durometer of hardheid van de wielen bij SkatePro worden aangeduid met de A-schaal meting, met een getal gevolgd door de letter A. Er zijn ook andere durometer schalen zoals de D-schaal. Hoe hoger het A-getal is, hoe harder het wieltje is. Dit betekent dat een wiel met een durometer van 100A, harder is dan een 90A wiel. Over het algemeen geldt:
- Harder wielen zorgen voor een hogere snelheid en een langere levensduur, maar geven minder grip en minder schokdemping.
- Zachtere wielen zorgen voor meer schokabsorptie en grip, maar geven minder snelheid en hebben een kortere levensduur.
95-100A: Deze hardheid is meestal erg populair onder skaters – ongeacht of de wielen gebruikt worden voor op straat, in het park of op de ramps. Dus het kiezen van wielen met deze hardheid is een veilige keuze.
Voor transport: Als je je skateboard in de eerste plaats wilt gebruiken voor transport, hebben zachtere wielen met een grotere diameter de voorkeur, omdat je rit comfortabeler wordt.
Voor stunts: Mocht je je skateboard voornamelijk willen gebruiken voor stunts, wordt de voorkeur gegeven aan hardere wielen, omdat ze beter regeren op je bewegingen, met als resultaat een betere controle over het board.
Het komt er op neer dat de wiel durometer in feite een kwestie van persoonlijke voorkeur is. Als je liever rijdt met zachte wielen, moet je gaan voor een lagere durometer en als je liever met hardere wielen rijdt, moet je een hogere hardheid kiezen.
Tip: Witte wielen gaan langer mee dan gekleurde wielen
Gekleurde wielen voor skateboards bevatten een kleurstof die sneller laten slijten dan PU plastic. Witte wielen bevatten deze kleurstof niet en daarom krijg je met een wilt wiel het puurste niveau van PU, waardoor witte wielen duurzamer zijn dan gekleurde skateboard wielen.
Griptape
Griptape is een soort schuurpapier wat gelijmd is op de bovenkant van een skateboard deck. Het geeft grip voor je voeten en laat je verschillende tricks doen.
WAAR IS GRIPTAPE VAN GEMAAKT?
Het ruwe oppervlakte van griptape bestaat uit silicon carbide en geeft resistentie en frictie tussen je deck en de zolen van je schoenen. Zonder deze frictie zou het extreem moeilijk zijn om je dek de lucht in te krijgen.
Griptape komt in verschillende kleuren met verschillende prints en ontwerpen, merk logo’s of zelfs kleine uitsnedes. Sinds merken steeds vaker uit komen met decks met top print is doorzichtig grip ook populair.
Een standaard vel griptape is 9” bij 33” (22,8cm x 83.8cm) wat het geschikt maakt voor bijna alle decks. Voor wijdere decks en longboards zijn er ook grotere vellen met verschillende korrels. Je moet niet ultra grof longboard griptape gebruiken voor normaal skateboarden tenzij je elke week nieuwe schoenen wil kopen.
GRIPTAPE: SLIJTAGE, VERVANGING, SCHOONMAKEN
Na verloop van tijd zal er door constante frictie tussen het oppervlakte en jouw schoenen slijtage ontstaan en het grip gladder worden. Tricks zullen lastiger zijn en je griptape slijt langzaam. Maak je niet druk, dit betekent niet dat je gelijk een nieuw deck hoeft te kopen. Nieuw griptape kan vaak ook helpen.
Oud griptape kun je het beste er af halen met een föhn. De warme lucht maakt de lijm vloeibaar waardoor het grip er makkelijk af komt en dan kun je er gewoon nieuw grip op plakken.
Tip: Mochten er nog lijmresten op je deck zitten heb je twee opties.
Optie 1: plak het nieuwe griptape er bovenop. Optie 2: Haal de restjes er af met nagellakremover.
Zorg ervoor dat je schoenen schoon zijn voor je op je board stapt om je griptape schoon te houden. Anders zorgt het vuil niet alleen voor een vies griptape maar ook voor minder grip. Mocht je toch vies grip krijgen, kun je met een normale schoonmaakborstel je grip schoonmaken. Vraag maar aan je ouders, die hebben vast nog wel een oude borstel liggen.
TOEPASSEN EN LUCHTBUBBELS VOORKOMEN
Om luchtbubbels te voorkomen als je je griptape er op plakt, moet je je grip er op plakken in kleine verhogingen. Hierdoor komt er geen lucht tussen het griptape en deck. Mochten er toch bubbels ontstaan kun je er een klein gaatje in prikken met je griptape cutter om de lucht er uit te laten.
Hardware
Om je board bij elkaar te houden heb je de juiste bolts nodig. Hier ontdek je welke verschillende soorten schroefjes er zijn, waarom je speciale bolts nodig zou hebben en en meer.
Bolt sets, hardware, shorties of gewoon moertjes en schroefjes bevestigen je skateboard deck aan je trucks en zijn dus een cruciaal deel van je skateboard setup, hier kun je leren over verschillende types bolts en de juiste lengte.
MOETEN HET ECHT SKATEBOARD BOUTEN EN MOEREN ZIJN?
Je kan beter niet bouten en moeren uit je vaders gereedschapskist gebruiken om je skateboard in elkaar te zetten. De hardware in skateboard bolt packs zijn speciaal gemaakt om perfect te passen in de gaten van je deck en trucks.
Daar naast krijg je bij deze mounting kits zelf borgende moeren die voorkomen dat je board uit elkaar valt door de trillingen. Je moet sowieso na je eerste paar skatesessies even checken of je moertjes er nog strak op zitten, het kan zijn dat je ze opnieuw iets moet vast draaien zodat ze daarna muurvast zitten.
WELKE TYPE BOUTEN ZIJN ER VOOR SKATEBOARDEN?
Je kunt de bout pakketjes vinden in verschillende lengtes en vormen. Het type bouten dat je wil gebruiken is een kwestie van smaak. In recente jaren zijn inbusbouten populairder geworden dan kruiskop door hun uiterlijk.
De beste manier om bouten en moeren vast te draaien is met een skate tool. Skate tools hebben de beste kruiskop en inbus voor de hardware, kingpin moer en assen.
KRUISKOP BOUTEN:
Kruiskoppen hebben een kop in een kruis. Je kunt ze makkelijk vast maken met een goede kruiskopschroevendraaier of kruiskop stuk van je skate tool.
INBUS BOUTEN
Inbus bouten hebben een kop in een specials 6-kantige hexagonale gat. Inbus sleutels kun je vinden in elke skate tool en je krijgt er een bij de inbusbout packs.
VERZONKEN VS. VERHOOGDE BOUTEN
Als je door de shop kijkt zie je dat we verzonken en verhoogde bouten hebben. Maak je niet druk! Om te skaten heb je de verzonken bouten nodig. Dit type schroef valt gelijk met het deck voor een glad oppervlakte bovenop je deck. Verhoogde bouten zijn gemaakt voor drop through longboards en speciale materialen voor een longboard constructie.
ONTHOUDT: VOOR SKATEBOARDEN GEBRUIK JE ALTIJD VERZONKEN BOUTEN!
HOE KIES JE DE JUISTE LENGTE VOOR JOUW SKATEBOARD SETUP
De juiste bouten vinden is vrij simpel. Als je een deck zonder shock of riser pads skate heb je ⅞” -1” bouten nodig.
Als je standaard shock pads met een hoogte van ⅛” gebruikt heb je 1” of 1 ⅛” lange bouten nodig. Hoe hoger je shock pads hoe langer je bouten moeten zijn.
Setup | Bouten lengte |
---|---|
zonder Shock Pads | 7/8“ – 1“ Bouten |
1/8“ Shock Pads | 1“ – 1 1/8“ Bouten |
1/4“ Riser Pads | 1 1/4″ Bouten |
1/2“ Riser Pads | 1 1/2″ Bouten |
Handige tip #1: Als je op zoek bent naar hardware voor je longboard, heck dan onze pagina voor longboards.
Handige tip #2: Alle bolt packs kun je vinden in onze shop en zullen allemaal passen met jouw deck en trucks. Je kunt de filter opties gebruiken om sneller jouw bouten te vinden van het juiste type en lengte.